måndag, april 21, 2008

En liten historia om ansvar

När en patient kommer upp på avdelningen från akuten börjar vårt ansvar. Är det rätt patient? Har patienten ID-armband? Hur mår patienten? Aktuellt status måste skrivas in och dokumenteras. Är ordinerade blodprover tagna på akuten eller måste vi ta några. Är alla mediciner ordinerade? Ska patienten ha något läkemedel just nu? Exempelvis vätskedrivande eller antibiotika som kan ha ordinerats av läkaren på akuten. När blodprover är tagna måste vi följa upp och kontrollera provsvaren. Om något är avvikande får vi kontakta läkare och få ordination på vad som ska göras. Det där är ändå den enklaste och mest självklara biten.

När vi sedan ska dela ut mediciner ska vi självklart följa läkarens ordinationer men om min patient har ett blodtryck på 90/50, ska verkligen patienten ha sin höga dos blodtryckssänkande medicin då?

Eller om min diabetssjuka patient har ett blodsocker på 3, 5, ska han ha 10 E snabbverkande insulin då? Nej, det gäller att tänka och tänka hela tiden.

Om läkarna glömt att pila fram läkemedel i läkemedelsmodulen kommer inga mediciner upp för mig att ge och signera. Ska jag strunta i att ge patienten sin medicin då?

En patient ter sig plötsligt förvirrad och kanske anar jag en svaghet i hans högra arm samt att mungipan hänger ner lite. Ska jag ge honom hans blodförtunnande medicin då? Vad händer om jag gör det och patienten visar sig ha en hjärnblödning?

Vi har många patienter på min avdelning som kommer in för att göra en njurbiopsi. Efteråt tar vi blodtryck en gång i halvtimmen i sex timmar och därefter 1 gång i timmen lika länge. Varför gör vi det? Vad gör jag om patientens blodtryck plötsligt har sjunkit drastiskt sedan förra gången? Jo, då slår jag på stora trumman för det kan betyda att patienten fått inre blödningar.

Vi måste ha koll på om patienten kissar, bajsar, har ont, äter, dricker, kan gå, kan sova, har feber, har normalt blodtryck, temp, puls, saturation, har något sår, har risk för att få sår, hur luktar kisset/bajset, hur ser det ut? Har patienten kräkt? Hur såg kräket ut. Behöver patienten ha vätskelista? Kan vi skriva ut patienten efter vårdtiden eller behövs det vårdplaneras, behöver patienten hemhjälp? Hur mår anhöriga? Kan vi skaffa en kurator till någon? Behöver vi be läkaren om remiss till en dietist? Listan kan bli hur lång som helst.

Som tur är har vi hjälp av våra duktiga undersköterskor när det gäller mycket av allt det här men det är ändå vi som har ansvaret för att det blir gjort. Och det är vi som får bannor av läkarna om vi missat något.

Inga kommentarer: