tisdag, juli 10, 2007

Madame Flod

Jag heter Anna-Eva, det har kanske inte undgått någon vid det här laget. Det är ett namn som varit ganska besvärligt att leva med eftersom det anses konstigt. När jag växte upp hände det många gånger att jag önskade att jag hette något annat.

Men nu har jag vuxit upp och är förtjust i mitt namn. Det händer fortfarande att folk tycker att namnet är besvärligt, jag minns aldrig vad du heter, det är så svårt att säga. Eller så får jag heta Anna-Karin eller Eva-Lotta eller gud vet vad istället. Förr sade jag aldrig ifrån utan lät folk kalla mig vad de ville, jag förstod ju ändå vem de menade.

Men i alla år har jag berättat för de som velat lyssna om en väldigt känd Anna-Eva som de flesta känner till utan att veta om det.

August Strindberg skrev romanen Hemsöborna som handlar om livet i skärgården och madame Flod som gifter sig med Carlsson som egentligen bara vill åt hennes pengar. De flesta minns TV-serien från 1966 med Siv Ruud som madame Flod. Men ingen har vetat att hon hette Anna-Eva i förnamn.

Tills nu, för några dagar sedan. En patient frågade mig plötsligt "Heter du Anna-Eva?" "Ja", svarade jag såklart. "Men det är ju madame Flod". Jag blev ruskigt imponerad. Efter 40 år finns det äntligen någon som känner till detta. Både patienten och patientens rumskamrat kallade mig sedan madame Flod resten av dagen. Det var kul.

1 kommentar:

Marsala sa...

Förhoppningsvis satte Madam lite guldkant på deras dag och ett leende i mungiporna! Ditt namn har väl inspirerat till Emma-Saras, missade bara att hon fick två namnsdagar samma vecka hon fyller år...